Michiel
Princen

'Wat een fascinerend verhaal, wat een onthullend boek!' Peter R. de Vries 

**** Elsevier

Persbericht Prometheus, 26 maart 2015

Reportage Michiel Princen in EenVandaag

Michiel Princen, auteur van het onlangs verschenen en veelbesproken boek De gekooide recherche, deed gisteren zijn verhaal in een reportage van het televisieprogramma EenVandaag. 'Een verontrustend, alarmerend boek,' aldus EenVandaag. Bekijk hieronder het fragment terug.


Vandaag verscheen er bovendien een groot interview met Michiel Princen in het Brabants Dagblad, De Gelderlander, De Zwolse Courant en een reeks andere regionale kranten. Niki van der Naald schrijft: 'Zijn deze week verschenen boek De gekooide recherche geeft voor het eerst een open inkijk in de meest verborgen tak van sport binnen de politieorganisatie.'

Afgelopen maandag was Michiel Princen te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night. Bekijk hier de uitzending terug. Gisteren was Michiel Princen te gast bij Radio EenVandaag. Luister hier het fragment terug. Onlangs verschenen er grote interviews met Princen in de Volkskrant, NRC en nrc.next. 

Vijftien jaar lang was Michiel Princen (1968) onderzoeksjournalist voor De Telegraaf, Peter R. de Vries en FEM Business. In 2004 maakte hij de bijzondere overstap naar de financiële recherche van de Amsterdamse politie. De gekooide recherche is zijn eerste boek.

Kijk op www.michielprincen.nl voor meer informatie.

Over het boek:
Als Michiel Princen in 2004 financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie wordt, kan hij meteen vol aan de bak. Precies twee weken later wordt witwasfenomeen Willem Endstra voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid geliquideerd. Het zal het begin blijken van een onderzoek naar de afpersing van Endstra door Willem Holleeder.
Princen doet jarenlang onderzoek naar het witwassen van die afgeperste miljoenen door de ogenschijnlijk onkreukbare kasteelheer Jan-Dirk Paarlberg, de tot dan toe onomstreden eigenaar van de halve P.C. Hooftstraat. Daarna werkt Princen mee aan andere rechercheonderzoeken naar witwassen, oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte binnen de georganiseerde criminaliteit en de ‘bovenwereld’.

Behalve de zichtbare successen - arrestaties, beslagleggingen en veroordelingen - ziet hij ook talrijke bottlenecks en zwakke plekken binnen de opsporing. Daarnaast constateert hij hoe de sociale cultuur binnen de politie de eigen slagvaardigheid schaadt en hoe de organisatie zichzelf dwarszit in de uitoefening van haar taken: misdrijven oplossen en de criminaliteit beheersen.

Na tien jaar besluit Princen, met pijn in het hart, de recherche te verlaten en zijn bevindingen op papier te zetten. De gekooide recherche is zijn spannende, kritische en soms ronduit onthutsende verhaal, van binnenuit geschreven, over de gang van zaken bij de Amsterdamse recherche. 

‘Een man die iets probeert te verbeteren.’ Humberto Tan, RTL Late Night

‘Bewonderenswaardig, mooi, toegankelijk, vrijmoedig.’ Oud-hoofdcommissaris te Amsterdam Bernard Welten

‘Een aanklacht tegen een in zichzelf gekeerde organisatie.’ de Volkskrant

Klik hier om het bericht te lezen