Michiel
Princen

'Wat een fascinerend verhaal, wat een onthullend boek!' Peter R. de Vries 

**** Elsevier

Persbericht Prometheus, 24 maart 2015

Michiel Princen te gast bij RTL Late Night

Gisteravond was Michiel Princen te gast bij Humberto Tan in het televisieprogramma RTL Late Night om te praten over zijn boek De gekooide recherche, dat vandaag verschijnt bij uitgeverij Prometheus. Bekijk hier de uitzending terug.

Er is veel media-aandacht voor Michiel Princen. Zo staat er vandaag een groot interview met Princen in De Volkskrant. Verslaggeefster Elsbeth Stoker schrijft: 'Zijn boek is een zeldzaam inkijkje op de politiewerkvloer.'
Michiel Princen vertelt: 'Het boek is niet geschreven uit persoonlijk frustratie. Ik heb er een jaar over gedaan - zonder dat ik een cent salaris heb ontvangen. Dat doe je niet uit rancune, maar uit loyaliteit. Het is een bezorgde analyse. In de hoop iets bij te dragen.'
Michiel Princen was vandaag ook te gast bij Radio 1 Vandaag. Luister hier het fragment terug.

Vijftien jaar lang was Michiel Princen (1968) onderzoeksjournalist voor De Telegraaf, Peter R. de Vries en FEM Business. In 2004 maakte hij de bijzondere overstap naar de financiële recherche van de Amsterdamse politie. De gekooide recherche is zijn eerste boek.

Kijk op www.michielprincen.nl voor meer informatie.

Over het boek:
Als Michiel Princen in 2004 financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie wordt, kan hij meteen vol aan de bak. Precies twee weken later wordt witwasfenomeen Willem Endstra voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid geliquideerd. Het zal het begin blijken van een onderzoek naar de afpersing van Endstra door Willem Holleeder.
Princen doet jarenlang onderzoek naar het witwassen van die afgeperste miljoenen door de ogenschijnlijk onkreukbare kasteelheer Jan-Dirk Paarlberg, de tot dan toe onomstreden eigenaar van de halve P.C. Hooftstraat. Daarna werkt Princen mee aan andere rechercheonderzoeken naar witwassen, oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte binnen de georganiseerde criminaliteit en de ‘bovenwereld’.

Behalve de zichtbare successen - arrestaties, beslagleggingen en veroordelingen - ziet hij ook talrijke bottlenecks en zwakke plekken binnen de opsporing. Daarnaast constateert hij hoe de sociale cultuur binnen de politie de eigen slagvaardigheid schaadt en hoe de organisatie zichzelf dwarszit in de uitoefening van haar taken: misdrijven oplossen en de criminaliteit beheersen.

Na tien jaar besluit Princen, met pijn in het hart, de recherche te verlaten en zijn bevindingen op papier te zetten. De gekooide recherche is zijn spannende, kritische en soms ronduit onthutsende verhaal, van binnenuit geschreven, over de gang van zaken bij de Amsterdamse recherche.

Klik hier om het bericht te lezen