Michiel
Princen

'Wat een fascinerend verhaal, wat een onthullend boek!' Peter R. de Vries 

**** Elsevier

NRC Handelsblad, 24 maart 2015

De rechercheur is uitgeblust
Interview Michiel Princen
Een Amsterdamse financiële rechercheur nam na tien jaar gefrustreerd ontslag. „De politie-organisatie is compleet verzuurd.” Hij schreef er een boek over.
Door Marcel Haenen

Michiel Princen: „Sommige advocaten helpen mee om criminele geldstromen achteraf een legaal voorkomen te geven.”
Af en toe vergist hij zich nog. Dan heeft Michiel Princen (47 jaar) het tijdens het gesprek opeens over „wij van de recherche” terwijl hij al meer dan een jaar geleden vertrok als financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie. Na tien jaar nam hij er ontslag, totaal „ontgoocheld” over het gebrek aan slagkracht. Zijn ervaringen heeft hij te boek gesteld in De gekooide recherche, dat vandaag verschijnt.

De ondertitel van het werk rept nog vriendelijk over „de matige prestaties van de Nederlandse opsporing”. Maar de inhoud zelf is minder eufemistisch. Bij de Nederlandse recherche is sprake van „een tekort aan intelligentie”. Rechercheurs zijn volgens Princen opvallend vaak uitgebluste en cynische mannen van middelbare leeftijd. „De frontsoldaten van de rechtsstaat” zijn pover opgeleid en nauwelijks opgewassen tegen het geboefte dat ze moeten bestrijden.