Michiel
Princen

'Wat een fascinerend verhaal, wat een onthullend boek!' Peter R. de Vries 

**** Elsevier

Nu al achtste druk! De loyale maar scherpe analyse van een ex-rechercheur over wáárom de Nederlandse recherche op halve kracht opereert. Een spannend, beeldend geschreven verhaal over boeven vangen, leiderschap, ambities en bevlogenheid.

Als Michiel Princen in 2004 financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie wordt, kan hij meteen vol aan de bak. Met de liquidatie van witwasfenomeen Willem Endstra, precies twee weken later, begint een jarenlang onderzoek naar diens afpersing door Willem Holleeder.
Princen doet jarenlang onderzoek naar het witwassen van die afgeperste miljoenen door de ogenschijnlijk onkreukbare kasteelheer Jan-Dirk Paarlberg, de toen nog onomstreden eigenaar van de halve P.C. Hooftstraat. Daarna werkt Princen mee aan andere onderzoeken naar witwassen, oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte binnen de georganiseerde criminaliteit en de ‘bovenwereld’.
Behalve zichtbare successen, zoals arrestaties, beslagleggingen en veroordelingen, ziet hij ook talrijke bottlenecks binnen de opsporing. Hij constateert hoe vooral de sociale cultuur binnen de politie de slagvaardigheid dwarszit.
Na tien jaar besluit Princen, met pijn in het hart, de recherche te verlaten en zijn bevindingen op papier te zetten. De gekooide recherche is zijn spannende, kritische en ronduit onthutsende verhaal, van binnenuit geschreven. Inmiddels zwengelt het boek, dat nu binnen de Nationale Politie volop wordt gelezen, een pittig debat aan over de kwaliteit en de cultuur van de Nederlandse recherche. Het boek is ook bij Tweede Kamerleden en redacties van televisieprogramma's en kranten bepaald niet onopgemerkt gebleven. Vele 'vakantielezers' waarderen vooral hoe beeldend en toegankelijk de cases zijn beschreven.

Vijftien jaar lang was Michiel Princen (1968) onderzoeksjournalist voor De Telegraaf, Peter R. de Vries en FEM Business. In 2004 maakte hij de bijzondere overstap naar de financiële recherche van de Amsterdamse politie. De gekooide recherche is zijn eerste boek.